Pasza dla koni w formie pelletu Vitalize Gasto Plus E to wynik współpracy z lekarzami weterynarii i odpowiedź na zapotrzebowanie na pasze dla koni z wrażliwym układem pokarmowym oraz koni alergicznych bez udziału lucerny i soi, które coraz częściej występują na liście alergenów pokarmowych koni.
Bezzbożowa pasza Vitalize Gastro Plus E zawiera jedynie 1% skrobi, a dodatek czarnuszki wspiera układ immunologiczny.
W świetle najnowszych doniesień, coraz więcej koni ( także wrzodowych) boryka się z alergiami pokarmowymi. Objawami reakcji alergicznych ze strony układu pokarmowego mogą być:
– brak chęci do spożywania paszy treściwej
-pokrzywka
– świąd
– wzdęcia, luźniejsze stolce a także kolki
– niewydolność oddechowa, świszczący oddech a także obrzęk języka
– ciężka reakcja alergiczna może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego i niewydolności narządów
Jednym z częściej występujących alergenów jest lucerna, która zazwyczaj stanowi podstawę pasz bezzbożowych dedykowanych koniom dotkniętym chorobą wrzodową. Dlatego właśnie Vitalize Gastro Plus E, to pasza która nie zawiera w swoim składzie lucerny, a jest paszą optymalnie dostosowaną do koni wrzodowych ze względu na najniższą zawartość skrobi wśród wachlarza pasz bezzbożowych i niskoskrobiowych. Dodatek produktu fermentacji Aspergillus Oryzae ( AO-Ferm) jest naturalnym prebiotykiem, maksymalizującym także strawność białka zadawanego w paszy.
Brak modyfikowanej genetycznie soi na którą uczulenie zazwyczaj manifestuje się klinicznie jako objawy ze strony układu pokarmowego, jej brak w paszy treściwej dla koni uczulonych na soje jest kluczowy dla ich zdrowia.
Alergie pokarmowe łatwo jest zidentyfikować poprzez panel alergiczny wykonywany przez wiele laboratoriów. W przypadku alergii odśrodowiskowych można wykonać autoszczepionkę odczulającą, niestety w przypadku alergii pokarmowych jedynym sposobem uniknięcia dolegliwości jest całkowita eliminacja alergenów.
Skład:
23% susz z traw
22% Ekstrakt z nasion słonecznika
17% wytłoki owocowe ( z jabłek)
10% Ekstrakt z siemienia lnianego
6% melasa z trzciny cukrowej
5,00% czarnuszka
3,6% otręby ryżowe
3,2% melasa z buraka cukrowego
2,5% olej z ostropestu plamistego
2,4% węglan wapnia
2,2% tlenek magnezu
2,0 % chlorek sodu
0,5% otręby pszenne
0,1 % Produkt fermentacji Aspergillus Oryzae
127g/kg białko og.strawne
6,3 MJ energia strawna
1,0% skrobia
7,5 % cukier
Analiza:
16,30% białko surowe
5,50% tłuszcz surowy
17,20 % włókno surowe
12,60% popiół surowy
1,25% wapń
0,45% fosfor
0,85% sód
1,35% magnez
Dodatki żywieniowe w 1 kg
12.000 tj. Witamina A (3a672a)
1.200 tj. Witamina D3 (3a671)
425mg Witamina E ( 3a700)
48 mg Witamina C (3a312)
2 mg Witamina B1 (3a821)
3 mg witamina B2 ( 3a8251)
2 mg Witamina B6 w postaci chlorowodorku
pirydoksyny ( 3a831)
24 μg witaminy B12 (3a835)
24 mg kwas nikotynowy
16 mg pantotenian wapnia
480 μg biotyny (3a880)
2,4 mg kwas foliowy
80,00 mg chlorek choliny (3a890)
40,00 mg żelazo (3b103)-Siarczan żelaza (II) jednowodny
128,00 mg mangan (3b502) – tlenek manganu (II)
200,00 mg tlenek cynku (3b603)
32,00 mg miedź (3b405) miedź –(II) siarczan pięciowodny
0,72 mg selen (3b801) –selenian sodu
1,60 mg jodyna (3b202) jodan wapnia bezwodny
Reviews
There are no reviews yet.